Sve o nasim najboljim prijateljima...
 
HomePortalFAQSearchUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Zlatni Retriver - Golden Retriever

Go down 
AuthorMessage
Kiara
Admin
Admin


Number of posts : 41
Registration date : 2008-04-26

PostSubject: Zlatni Retriver - Golden Retriever   Sat Apr 26, 2008 11:59 am

ZLATNI RETRIVER [FCI No. 111]

Opšti izgled: Simetričan, harmoničan, živahan, pun snage, ujednačenog kretanja. Prijateljskog izraza, uravnotežen.

Karakter: Dobroćudnost i staloženost su najbolje karakteristike pasmine i to je sigurno jedan od razloga njegove izrazite popularnosti. Odgoj treba biti bez kazni i čvrste ruke jer su izuzetno osetljivi. Jako se vole igrati i trčati pa bi odgoj trebalo usmeriti u tom smeru, učiti kroz igru.

Glava i lobanja: Proporcionalna i potpuno formirana, širok gornji deo glave, bez grubosti, dobro postavljena na vrat. Snažna, široka i duboka njuška koja je približno iste dužine kao i lobanja. Izražen stop. Crn nos.

Oči: Tamno braon, daleko jedno od drugog postavljeno, taman rub očnog kapka.

Uši: Srednje velike, usađene približno u visini očiju.

Zubalo: Snažne vilice sa perfektnim pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu sekutići gornje vilice bez razmaka naležu na donje sekutiće. Zubi su postavljeni vertikalno u vilici.

Vrat: Dobre dužine, suv i mišićav.

Prednje noge: Rame sa snažnim kostima. Plećka je dobro unazad postavljena, duga lopatica, a nadlaktica približno iste dužine, i pri tome postavljena dobro pod telo. Laktovi dobro priležući.

Telo: Proporcionalno, kratke slabine, moćan grudni koš, rebra duga i dobro zaobljena. Ravna gornja linija.

Zadnje noge: Slabine i noge snažne i mišićave. Potkolenica dobre dužine, dobro uglovano koleno. Nisko postavljen skočni zglob koji je posmatrano od pozadi ravan, niti unutra, niti napolje isturen, kravlji stav u jačem stepenu nepoželjan.

Šape: Okrugle, mačije.

Rep: Usađen je i nošen u visini leđa. Dužine do skočnog zgloba, bez savijanja na kraju.

Kretanje: Snažno, sa dobrim potiskom. Ravne i paralelne prednje i zadnje noge. Slobodan i veliki iskorak, pri čemu prednje noge ne pokazuju znake stepovanja.

Dlaka: Ravna ili talasasta, sa dobrim zastavicama. Gusta podlaka otporna na vodu.

Boja: Svaka nijansa od zlatne ili krem boje, niti crvena, niti mahagoni. Nekoliko belih dlaka, pre svega na grudima su dozvoljene.

Veličina: Visina grebena mužjaka 56-61 cm, ženke 51-56 cm.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalna testisa, potpuno spuštena u skrotum.Back to top Go down
View user profile
Kiara
Admin
Admin


Number of posts : 41
Registration date : 2008-04-26

PostSubject: Re: Zlatni Retriver - Golden Retriever   Sat Apr 26, 2008 12:00 pm

Evo nesto vazno pre kupovine steneta, uglavnom je tacno.

Razmišljate li o Zlatnom retriveru kao ljubimcu?
13 razloga zašto NE uzeti Zlatnog retrivera

1. ŽELITE PSA SAMO ZA NAPOLJE - Deo onoga što Zlatne Retrivere i čini "zlatnima" je njihova priroda, dobroćudna i puna ljubavi prema ljudima. No ukoliko nisu dovoljno sa vlasnikom oni su jako nesretni! Golden koji je u dvoristu postaje glasan i desktruktivan! Ukoliko dete u vreme puderteta ostavite van kontrole ostalo bi "divlje". Takođe i Goldeni ukoliko su sami postanu divlji. Ukoliko ne zelite da Vam pas bude član porodice - Zlatni Retriver nije za vas.


2. NE VOLITE PSEĆU DLAKU - Goldeni trebaju redovnu negu kako bi ime kaza i dlake bile u dobrom stanju. To možete lako naučiti i sami, a možete i psa odvesti profesionalcu.Takođe vreme koje provodite negujući psa, utiče na vreme koje ćete provesti sa njim. Zlatni Retriveri se linjaju nekoliko puta godišnje uz to cele godine po malo! Ukoliko nosite crno ili vam se ne sviđa ideja da Goldenovo Krzno postane deo vaše prehrane - Ovo nije rasa za vas!3. NEMATE SMISLA ZA HUMOR - Zlatni retriveri su rođeni sa osećajem za zigranost koja moze biti dosadna i vrlo iritantna, no bez ozbiljnih povreda! Ukoliko ne vidite ništa smešno u tome da vas u 2 nocu probudi šteme koje je odlučilo da jepravo vreme za igranje štapom, ili da vas probudi hladna, slinava teniska loptica na licu - Verovatno bi neka druga rasa bila bolji izbor.


4. OPSEDNUTI STE ČISTOĆOM - Otisci nosa po staklima, blatnjave šape, dlake, rucenje vaza,... Ukoliko ne umete da se opustite uz vaseg psa i da uzivate - I vi i vas pas ćete biti nesretni.


5. LENJI STE I NADATE SE DA CE VAS PAS BITI LENJ - Goldenis u sportski tip, naučeni da po ceo dan donose ulov. Trebaju redovne vežbe,pogotovo kao štenci, ili mogu postati destruktivni i nesretni. Ako je vaša najduža šetnja u proteklih par meseci od kauča do kreveta - Mozda bi pasivniji ljubimac odgovarao vasim potrebama.6. VOLITE DA JE SVE NA SVOM MESTU - Osim sto su zlatni oni su i «retriveri», prevedeno sa latinskog znači «staviti SVE u usta i plesati naokolo s time»!!! Nagon za donošenjem stvari bi trebao biti deo svakog Goldena i ako se snažno protivite njegovom veselom dočekivanju gostiju s vašim donjim vešem u ustima - možda bi trebali nastaviti potragu za rasom koja vam više odgovara.


7. UZIMANJE PSA SMATRATE PRIVREMENIM REŠENJEM - Biti vlasnik psa je obaveza za ceo pseći život! Ako nameravate da se rešite psa dok su deca u školi - molimo Vas razmislite još jednom trebate li uopšte uzeti ljubimca! Azili su prepuni psima koji su izgubili domove zbog promene okolnosti. Neke okolnosti nisu predvidljive i postoje volonteri koji vole pse i spremni su pomoći. Ali promene koje se mogu predvideti trebalo bi uzeti u obzir PRE uzimanja psa.8. NE VOLITE UPOZNAVATI NOVE LJUDE- Vaš novi član porodice će trebati ići u školu za pse kako bi postao «građanin s lepim ponašanjem». To je mesto gde se opasno lako steču prijatelji. Takođe je nemoguće šetati s prekrasnim Goldenom i NE biti zaustavljen. Goldeni su jednostavno magneti za ljude. Imate li problema s time? Možda bi Vašoj porodici više odgovarao pas čuvar?


9. ŽELITE LAKU ZARADU UZGAJAJUĆI PSE – Prošle je godine u Američkom «Golden Retriever Rescue» potrošeno stotine hiljada dolara kako bi se spasilo stotine pasa, a vjerujem da ni kod nas nije bitno drugačije. Većina tih pasa je završila u azilu jer njihovi vlasnici nisu bili svesni vremena, obaveza i truda koji se trebaju uložiti u psa. Ni uzgajivači od kojih potiču ti psi nisu imali adekvatne tehnike kako bi smestili štence u PRAVE porodice. Ovi spašeni psi su dokaz da je previše loše uzgojenih Goldena ( a i ostalih pasa!). Ako je uzgoj kvalitetan, retko da je i profitabilan! Briga o zdravlju, veterinar i potrepštine za štence su samo deo troškova koji se javljaju kao rezultat štenadi bez nekih većih problema. Ako uzmete u obzir moguće probleme s kojima bi se mogli suočiti, nije teško vidjeti zašto uzgajanje NIJE unosan posao!


10. TRAŽITE PSA ČUVARA – Goldeni sve vole!!! Oni će rado priskočiti u pomoć lopovima koji provaljuju u kuću, verovatno će im i pomoći da iznesu srebrninu! Ako tražite zaštitu ovo nije njihova odlika...11. GLEDATE U 40 KILOGRAMSKU LOPTICU KRZNA I TIHO SE MOLITE DA ĆE OSTATI TE VELIČINE – Goldeni bi trebali biti od 50 do 60 cm visoki i od 30 do 40 kg teški. To je veliki pas! Ako ne planirate slediti savet o uzimanju satova u školi za pse, možete se naći sa divljim, dlakavim, razigranim čudovištem s repom koji može u jednom zamahu očistiti niske stolove! Kao alternativa, postoji mnogo prekrasnih manjih pasmina (mnogi su bez repa!) koje možete uzeti.


12. MISLITE DA SU PSI SAVRŠENE DADILJE ZA MALU DECU I ODLIČNA LEKCIJA ZA UČENJE O ODGOVORNOSTI ZA STARIJU DECU – Donekle ste u pravu. Goldeni i deca se obično čvrsto vežu. Bez obzira na to glavna odgovornost za bilo koje živo biće mora uvek padati na odraslu osobu. Deca se mogu krasno brinuti za pseće krzno, za obučavanje psa isto tako i biti najbolji prijatelj psu, ali trebaju biti pod nadzorom odraslih. Morate isto tako zapamtiti da su Goldeni dovoljno veliki, čak i kao štenci, da sruše malo dete. Mala deca i psi bi UVEK trebali biti nadgledani kad su zajedno, za dobrobit obojice!


13. MISLITE DA JE NAJBOLJE MJESTO ZA NABAVU PSA OBLIŽNJI PET CENTAR- Zlatni retriveri imaju nekoliko potencijalnih zdravstvenih problema. Najčešći od njih je pseća displazija kukova- ponekad bolest sa obostranim oštećenjima, zatim subaortsku stenozu- obično smrtonosna srčana mana, nekoliko nasljednih bolesti očiju koje mogu osljepiti psa, zatim epilepsija, sklonost da u vrlo ranoj dobi se počne razvijati rak te problemi s ponašanjem čiji je raspon od hiperaktivnosti do agresivnosti. Najvažnije je da tražite odgovornog uzgajivača ako tražite štene ili provereni azil ako tražite odraslog psa.


(preuzeto)
Back to top Go down
View user profile
Kiara
Admin
Admin


Number of posts : 41
Registration date : 2008-04-26

PostSubject: Re: Zlatni Retriver - Golden Retriever   Sat Apr 26, 2008 12:00 pm

KARAKTER ZLATNOG RETRIVERA

Zlatni retriver je pas koji obožava kontakt sa ljudima, članovima porodice, posebno sa decom i koji uživa u kućnom metežu. Vesele je naravi i beskrajno odan svom vlasniku. Spreman, da se oduševljeno odazove svakom njegovom pozivu i da mu se u potpunosti posveti. Svoju životnu radost, koja može biti poremećena samo nedostatkom ljubavi i nedovoljnim kontaktom s ukućanima, izražava skakanjem, mahanjem repa, dodirivanjem njuškom i udarcima šapa. Kada želi privući pažnju, ne bira sredstva, oglašavajući se snažnim lavežom ili upornim cviljenjem. Na isti način najavljuje i nečiji dolazak, dočekujući gosta s velikim oduševljenjem, što svakako nije preporuka za dobrog čuvara.

Lako se dresiraju i jako su strpljivi i nežni prema djeci. Uživaju udovoljavati gospodarima, pa dresura postane zabava. Zbog jako dobrog njuha neki od njihovih talenata su lov, traganje, donošenje lovine, detektiranje narkotika kao policijski psi, zatim agility kao natjecanje, poslušnost i izvođenje trikova, a zbog velikog strpljenja i poslušnosti koriste se kao psi vodiči slijepih osoba. Pogodni su za držanje u kući ili stanu uz dovoljno dnevne šetnje i istrčavanja , a jako vole donošenje loptice ili štapa. Bitno je da se pravilno hrane i imaju dovoljno aktivnosti, jer u protivnom dolazi do prekomjerne te�ine.Mužjaci narastu od 56-61 cm, a ženke 51-56 cm, a težina im je 27-36 kg mužjaci i 25-32 kg ženke. Genetski su podložni displaziji kukova i nasljednim očnim deformacijama. Česte su kožne alergije koje odmah zahtjevaju veterinarsku skrb.
Životni vijek im je 10 do 12 godina.

Ima mio i spokojan karakter, sve oprašta ali biće i veoma hrabar ako treba da zaštiti.

_______________________________________________________________________

Istorija Zlatnih Retrivera:

Retriveri kao specifične pasmine nisu bili poznati do kasnog 19. stoljeća. U početku su lovci za lov koristili svoje španijele, settere ili poentere, no s razvojem sportskog lova, njegovom popularizacijom i omasovljavanjem, ali isto tako i modernizacijom lovačkih pušaka pomoću kojih su lovci bili u stanju ubiti više pernate divljači nego što je to bilo moguće prije, javila se potreba za pasminom čija bi osnovna funkcija u lovu bila donošenje divljači (eng. retrieve - pronalaženje; vezano uz lov - naći i donijeti ubijenu divljač). Sportskim lovcima trebao je pas koji bi imao dobar nos, mekana usta, bio poslušan i bez seterskog nagona da "krstare" po lovištu.
Prvi pokušaji stvaranja donosačke pasmine sežu u 1867. godinu u Stafford, gradić u Velikoj Britaniji nedaleko od Birminghama. Ondje su lovci svoje setere-donosače križali sa manjim Sv. Johnovim newfoundlandskim psima koji su došli u Veliku Britaniju s newfoudlandskim ribarskim flotama. Tadašnji newfoundladski psi bili su manji i lakše građeni od današnjih. U daljnja križanja dodavala se krv engleskog vodenog španijela i kolija što je vremenom dovelo do razvoja wavy-coated retrievera ili, u slobodnom prijevodu, retrivera valovite dlake - prvog pravog pretka zlatnih retrivera kakve poznajemo danas. Treba naglasiti i to da su seteri i španijeli koji su korišteni u križanjima tada izgledali bitno drugačije nego što te pasmine izgledaju danas.
Najzaslužniji za stvaranje pasmine zlatnih retrivera bio je Sir Dudley Coutts Majoribanks, kasnije poznat kao Lord Tweedmouth, čiji je uzgoj kreirao prvog pravog zlatnog retrivera. On je 1860. godine šetajući Brightonom sa svojim sinom naišao na prekrasno žuto štene koje je bilo vlasništvo jednog brightonskog obućara koji ga je dobio kao naplatu duga od predradnika na imanju Lorda Chichestera. Lord Tweedmouth odmah se zaljubio u štene, te nagovorio obućara da mu ga proda. To je štene bilo jedino žuto u leglu crnih wavy-coated retrievera. Lord Tweedmouth nazvao ga je Nous. Nous je 1865. godine ušao u Stud Book of Lord Tweedmouth (knjiga bilješaka o parenjima u uzgajivačnici Lorda Tweedmoutha koja sadrži podatke od 1835. do 1889. godine, a koja se čuva u engleskom Kennel Clubu). Nous je 1868. godine paren s Belle, kujom engleskog vodenog španijela koju je Lord Tweedmouth dobio na poklon od svojeg rođaka Davida Robertsona iz Ladykirka na rijeci Tweed, a rezultat toga parenja bilo je leglo od tri žuta šteneta (Crocus, Cowslip i Primrose) što se smatra temeljem zlatnih retrivera kao posebne pasmine. Pedesetih godina dvadesetog stoljeća objelodanjena je Knjiga bilješaka Lorda Tweedmoutha (Stud Book of Lord Tweedmouth) kroz članke koje je pisao njegov praunuk Grof od Ilchestera. Knjiga je tada bila vlasništvo Lady Pentland, praunuke Lorda Tweedmoutha, a ona ju je poklonila engleskom Kennel Clubu gdje se može vidjeti i danas. Na osnovu te knjige engleski Kennel Club 1960. godine službeno je priznao da je pasminu zlatnih retrivera definitivno započeo Lord Tweedmouth svojim uzgojem u drugoj polovici 19. stoljeća.

(Preuzeto)
Back to top Go down
View user profile
Kiara
Admin
Admin


Number of posts : 41
Registration date : 2008-04-26

PostSubject: Re: Zlatni Retriver - Golden Retriever   Sat Apr 26, 2008 12:01 pm

Sve što vam je potrebno (slika je na ruskom nadam se da vam nece smetati uostalom vidite sliku...)I krenimo u akciju!
-Slika nesređenog psaUvek se počinje od vrata , nazubljenim makazama za prorjeđivanje.Šiša se prema gore,suprotno od rasta dlake.Odsecite 2-3 puta,pa počešljajte,a zatim ponovite postupak.Nikako ne secite popreko.Istanjite dlaku po vratu i grudima da bi ste ih zajedno sa glavom istakli.Ali pas nikako ne treba da bude kao obrijan.
Šape i noge se uređuju posle vrata,prvo prednje a zatim zadnje. Počinje se od viška dlake među prstima. Šape treba urediti da imaju "mačiji oblik".
Rep Dužinu repa treba prilagoditi ostalim proporcijama psa. Najbolje je prvo odseći manje, a onda više ako treba.Šišanje se počinje od vrha repa.Uši - obično se sa ušima završava.Za uređivanje ušiju koriste se makaze sa zupcima šišajući suprotno od rasta dlake uz stalno češljanje.Najbolje je psa šišati 2-3 nedjelje pred izložbu i to pre kupanja.
Ovako izgleda konačan rad na zlatnom retriveru.(preuzeto)
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Zlatni Retriver - Golden Retriever   

Back to top Go down
 
Zlatni Retriver - Golden Retriever
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Katie the dog..
» Morecombelake - Golden Cap Estate National Trust, St Gabriels Camp Site, Morecombelake, Bridport, Dorset, DT6 6EP
» golden nipples v.2
» Greece, the Island of Thassos, Golden Beach, MiniTrain trip
» A message from Jerry Golden; The Golden Report

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Our Beautiful Dogs :: Pasmine (Rase) :: FCI VIII-
Jump to: