Sve o nasim najboljim prijateljima...
 
HomePortalFAQSearchUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Kastracija

Go down 
AuthorMessage
stryker
Veterinar
avatar

Male
Number of posts : 48
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-03-21

PostSubject: Kastracija   Sat Mar 22, 2008 4:49 pm

Kastracija pasa i macaka
-Kad, kako i zasto?

Kastracija predstavlja operativni zahvat pri kojem se hiruskom putem odstranjuju muske polne zlezde. Kao sto naslov naglasava najcesca pitanja od strane klijenata u vezi sa ovim zahvatom jesu : kada je potrebno obaviti operaciju, zasto je to potrebno i kako ce biti obavljena. Ovim tekstom pokusacu nesto opsirnije da odgovorim na ova pitanja.

Kako (kad)

Povrede skrotuma (kozni nabor u kojem se nalaze testisi) sa izrazenim nekroticnim (odumirucim) promenama gde postoji realna mogucnost infekcije testisa. Zatim povrede usled kojih je doslo do povrede testisa ali ne i prekida kontinuiteta skrotalne vrece te izllivanja krvi u nju. Ovakva stanja najcesce dovode do trajnih ostecenja testisa i njihove funkcionalnosti. Povrede nastale hemijskim sredstvima pri cemu je doslo do ozbiljnih ostecenja skrotuma i testisa takodje predstavljaju indikaciju za kastraciju.
Bakterijske i virusne infekcije testisa do kojih moze doci na mnogo nacina pri kojima je doslo do tolikog stepena ostecenja njihovog tkiva da vise ne mogu da vrse svoju funkciju i pored dugotrajnih terapija nemamo zadovoljavajuce rezultate neophodno je izvrsiti kastraciju.
U drugu grupu svrstavamo muzjake koji nemaju ostecenja i povrede skrotuma i testisa ali zbog njihovog ponasanja koje je izrazito asocijalno i agresivno u dogovoru sa vlasnikom veterinar najcesce donosi odluku o kastraciji zivotinje kako bi unormalio ponasanje ljubimca.
Najcesci pacijenti u ovakvim situacijama su macori koji zive u urbanim uslovima (stanovima, zgradama, kucama) a nisu imali kontakt sa spoljasnjom sredinom. Ove zivotinje nakon sticanja polne aktivnosti nekada i ranije iz raznih razloga pocinju da obelezavaju prostor predmete i teritoriju na kojoj zive. Cesto je ovo ponasanje uslovljeno refleksom. Obelezavanje se vrsi mokrenjem pouglovima stambenog prostora ili stvari u njemu. Muzjak zauzima stav kao da ce obaviti nuzdu, izdigne rep a zatim snaznim potiskom istisne tecnost iz praanalnih zlezda u vidu finih magicnih kapljica. Ova tecnost kao i mokraca ima snazan opor i neprijatan miris koji potice od aromaticnih ulja.
Iznureni od ucestalih parenja ciscenja i neuspelih pokusaja neutralizacije neprijatnih mirisa vlasnici se obracaju veterinaru u poslednjem pokusaju da spasu svoj zivotni prostor i zivotinu sa recima u kojima se cak i naslucuje eutanizacija.
Slicna situacija je i sa muzjacima pasa i macaka gde postoji pojacana agresivnost zivotinje. Najcesci uzrocnici ovakvog ponasanja pri kojem dolazi do totalne ili delimicne asocijalizacije, spominju se muski hormoni ľandrogeni koji se kod kod ovakvih jedinki luce vise nego sto je to normalno. Bitno mesto u slozenom sistemu stvaranja i lucenja ovih hormona zauzimaju testisi. Hormonalna terapija ovakvih zivotinja je moguca i tome se prvom pribegava. Medjutim dugotrajne terapije hormonima predstavljaju mac sa dve ostrice. Rezultati u toku prvih nedelja lecenja mogu biti ohrabrujuci, ali kako terapija odmice opasnost od neoplazmaticnih ili upalnih procesa na testisima i prostati se umnogome povecava sto za posledicu moze imati operativni zahvat o kome je ovde rec. Cinjenica je da vlasnici u oba gore navedena slucaja pred sobom imaju problem slican Gordijevom cvoru.

Zasto?

Mozda ce odgovor na ovo pitanje biti i najkraci od sva tri postavljena na pocetku teksta. Veterinarska medicina se bavi ovim problemom od kad postoji. Mnoga istrazivanja i radovi grupa naucnika, a i pojedinaca su sprovedeni i izvodjeni u svrhu napredka sto bezbednijeg i bezbolnijeg resavanja navedenih problema. Svi su se slagali u jednom-granice medikamentozne terapije bar kada su muske polne zlezde u pitanju, postoje iako one ne daju zadovoljavajuce rezultate da bi se spasio ili korigovao zivot zivotinje mora se na zalost pristupiti operativnoj metodi odstranjivanja testisa.
Dobro edukovan veterinar ima za pravo a to mu je i duznost da pokusa sve kako bi spasio necijeg ljubimca, medjutim isto tako ima pravo da se lati sklalpela ako za to postoje opravdani razlozi. Za utehu vlasnicima veterinarski fakultet u Beogradu pruza svojim studentima odlicno znanje iz teorije i prakticnog dela kako bi ovakav a i druge hiruske zahvate obavili sto brze i preciznije.

Kako?

Kastraciju kako asepsa i antisepsa nalazu, treba obaviti u operacionoj Sali. Izuzeci jos uvek postoje u nasim relativno skromnim uslovima, kada je veterinarska medicina u pitanju. Kastraciju konja, bikova ili nekoliko prasica, jos uvek veterinari obavljaju na terenu u datim uslovima i okolnostima trudeci se bar da operaciono polje i postoperativne rane budu propisno i pravilno dezinfikovane. Medjutim kada su u pitanju psi i macke muskog pola narocito u urbanim uslovima ostaje na vlasniku da se raspita i odabere dobrog veterinara sa ambulantom u kojoj postoji operaciona sala kako bi se operacija izvela na pravi nacin.
Zivotinja ne bi trebalo da konzumira hranu 16 do 18 casova pre operacije, a vodu 6 do 8 casova. Pri dolasku u ambulantu veterinar je duzan da uzme potrebne anamnesticke podatke koji se ticu zdravlja zivotinje i obavi detaljan klinicki pregl;ed pacijenta. Posto je ustanovio da je ljubimac spreman za operaciju pristupa se aplikaciji sedativa, a kasnije i narkotika kako bi se doveo u stanje nepokretnosti i bezbolnosti.
Priprema operacionog polja se svodi na detaljno ciscenje regije grubo ciscenje. Zatim se pacijent prenosi u operacionu salu gde se vrsi detaljna dezinfekcija polja za operaciju.
Sam operativni zahvat se sastoji u isecanju skrotalne vrece i postojecih opni koje obavijaju testise zatim tupoj preparaciji i izdvajanju testisa od okolnog tkiva sve dok hirurgu ceo testis ne bude jasno vidljiv i izdvojen sa odredjenim delom semevoda kako bi odstranjivanje bilo kompletno. Odsecanje se vrsi posto je predhodno podvezan semevod posebnim koncem koji se kasnije resorbuje u organizmu ili instrumentom koji je posebno napravljen za ovakvu operaciju-emaskulator.
Neobicno za vlasnike ce biti kada im veterinar saopsti da ce postojece rane na skrorumu ostati otvorene. Zasto? U slucaju mogucih krvarenja moze doci do punjenja skrotalne vrece, ako je ona zasivena infekcije i povecanje bolnosti regije. U suprotnom kroz rane koje ostaju otvorene krv ce se izlivati u spoljasnju sredinu.
Oporavak za vlasnika je neocekivano brz. Potrebno je jedan do dva dana da ljubimac nastavlja sa istim tempom kao i pre operacije.


Kratak rezime svega ovoga bi bio : U slucaju da imate zdravstvenih problema sa svojim muzjakom bilo da je pas ili macor a prepoznajete ih u ovom tekstu, otidite do veterinara koji prati njegovo zdravlje, posavetujte se sa njim, a on ce uz postojeci moral i etiku resiti problem naravno uz vasu saradnju.
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
 
Kastracija
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Our Beautiful Dogs :: O psima uopste... :: Zdravlje pasa-
Jump to: