Sve o nasim najboljim prijateljima...
 
HomePortalFAQSearchUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Sterilizacija

Go down 
AuthorMessage
stryker
Veterinar
avatar

Male
Number of posts : 48
Age : 34
Location : Veliko Orasje
Registration date : 2008-03-21

PostSubject: Sterilizacija   Fri Mar 21, 2008 4:12 pm

Histeroovariektomia
(Ovariohisterektomia)
Sterilizacija kuja i macaka

Postoji prica koja kaze : tamo gde se jednom napravi rez, nikada vise ne moze biti kao pre. To je za sada tacno, medjutim savremena medicina a sa njom i veterina napreduju takvom brzinom sto se tice medikamenata, terapije i aparature pa nije nemoguce da ce ova prica preci u zaborav prlicno brzo.

Strucno-histeroovariectomia- ili narodski receno-sterilizacija kuja i macaka mora da se uradi rezom jer drugu tehniku jos ne poznajemo. Cini mi se da taj inicijalni rez na kozi zivotinje lasniku predstavlja najmanji problem kada sazna da ce mu se ljubimica naci na operacionom stolu. Mnogo je bitnije hoce li i kako preziveti ovu operaciju.
Postoji nekoliko opravdanih razloga kada veterinar predlozi klijentu da se na njegovoj zivotinji obavi ovakva operacija. Jedan od najcescih je teski upalni proces pracen gnojavim iscedkom kada se cesto nema vremena za terapiju dugu nekoliko dana jer je pitanje da li zivotinja moze toliko da izdrzi. Vecina vlasnika se javlja kad zivotinja dva ili tri dana ne jede, povremeno povraca, slabo se krece, pojacano pije vodu, povremeno zastaje, zauzima stav kao da oseca bol u predelu stomaka uz okretanje glave prema trbuhu. Pregledom, ako se ustanovi nolnost stomaka pri pritisku i izlivanje guste tecnosti neprijatnog mirisa iz vagine uz prisustvo visoke temperature, veterinaru nije tesko da donese dijagnozu. Mnogo teze je doneti odluku sta trenutno ciniti. Zivotinja je u septicnom ili pred-septicnom stanju, sa izrazenom hiper termijom (39.6-41.0oc). Spustiti takvu zivotinju u narkozu i obaviti operaciju, veliki je rizik ali mnogo izbora nema. Dobar deo krivice za ovakvu situaciju nosi vlasnik. Kriticnu grupu cine zenke koje se nisu uopste parile ili zenke koje su se suvise cesto kotile.
Spomenimo zatim cisticne ili tumorozne tvorevine, na genitalnim organima, ili njihovim delovima. Iskusan veterinar moze da posumlja na oboljenje genitalija, uzimanjem podrobne anamneze i uz detaljan klinicki pregled, ali precizna analiza krvi, ultrazvucni pregled i rengenski snimak imaju znacanu prednost u dijagnostici od dobrog iskustva. Donosenjem konacne dijagnoze veterinar ukazuje vlasniku da je neophodna radikalna metoda-operacija.
Ucestali prolapsusi materice mogu predstavljati zdravstveni problem, najcesce pasa velikih rasa.
Partus-moze cesto da se iskomplikuje jedna od komplikacija je pucanje materice od prevelikog napora. Veterinar u ovim trenucima miora brzo da reaguje kako bi spasio zivot majke. Naravno ovakva mogucnost treba da se predstavi vlasniku kako ne bi doslo do nesporazuma.Kriticnu grupu cine zenke koje nose krupnu stenad.
Ligamenti koji vezuju i drze ovajkompleksni zenski organ u trbusnoj duplji prostiru se celom duzinom od jajnika do cerviksa u vidu lepeze. Prozeti su masom krvnih sudova koji ishranjuju genitalije. Takodje su podlozni infekcijama, cisticnim i neoplaznaticnim promenama sto ima za posledicu atrofiju i nekrozu organa. Ako se tokom dijagnostickih i laboratorijskih pretraga ustanovi da je kompletan ili veci deo organa dospeo u fazu ireverzibilne ishemije ili nekroticnih procesa po pravilu treba obaviti gore navedenu operaciju.
Posebnu grupu oboljenja ili ostecenja cine povrede nastale vatrenim oruzjem (lov, oruzani sukob) pri kojima je doslo do takvog ostecenja materice te nemogucnosti njene reanimacije potrebno je operacijom odstraniti kompletne genitalije.
Stigli smo i do odredjene grupe klijenata koji imaju zdrave zenke ali ne zele da imaju njenog poroda iz raznih razloga ili nemaju za to objektivnih mogucnosti. Veterinar je duzan da porazgovara sa klijentom i objasni da je pozeljno da svaka zenka podigne bar jedno leglo. U slucaju kada je klijent izricit u svojoj nameri obavlja se dogovor o terminu operacije i preoperativnim pripremama. Objektivniju i laksu grupu klijenata za veterinara cine oni kojima se zenka vec nekoliko puta sttenila ili macila pa smatraju da vise nema potrebe ili ne zele da imaju vise stence ili macice. U ovakvj situaciji ce se i veterinar lakse sloziti i pristati da izvrsi operaciju.
Ovo su najcesci primeri koji se srecu u praksi. Podelu sam izvrsio po prakticnom iskustvu tokom svog rada.
Nakon pravilne preoperativne pripreme, detaljnog pregleda od strane veterinara ako nema nikakvih smetnji sledi sedacija i narkoza zivotije. Postoji vise preparata i metoda koji sluze u ove svrhe vrhunac trenutno cini inhalaciona metoda koja je za mnoge na nasim prostorima jos mrtvo slovo na papiru. Zasto? Prosecan inhalacioni aparat kosta od 5 do 9 hiljada evra kada se uzme u obzir da je uz ovaj aparat potreban i monitoring srca i pluca postaje jasno u kakvoj se situaciji nalazi veterinar koji potice iz prosecne porodice a bez drzavnog kredita ili olaksicana osnovna sredstva za rad. Sledeca stavka je priprema operacionog polja sisanje i uklanjanje grube necistoce na stomacnoj regiji. Pas se zatim prenosi u operacionu salu gde se nakon fiksacije na operacionom stolu vrsi detaljna dezinfekcija koze stomaka.
Inicijalni rez se vrsi uzduzno po sredini zamisljenom linijom od pupka do vulve. Naravno rez nece biti duz cele zamisljene linije vec operator odlucuje o njegovoj duzini. Nakon secenja koze i potkoznog tkiva stizemo do stomacnog misica. Na njemu hirurgtreba da nadje linea-albu /belu liniju koja cini spoj dva stomacna misica. Rez po ovoj liniji nece dovesti do obilnih krvarenja niti ce stomacni misici biti osteceni. Evo nas u stomacnoj duplji. Iskusan hirurg moze bez gledanja pipanjem da izdvoji jedan rog materice sa pripadajucim jajnikom i jajovodom. Ako je pozicija dovoljno dobra vidljiva je i bifurkacija /mesto gde se spajaju rogovi i grade telo materice. Pravilnim ligiranjem (vezivanjem) ili postavljanjem peana iza jajnika moze se izvrsiti isecanje pripadajucih ligamenata celom duzinom genitalija i jajnika do cerviksa. Zavrsnicu centralnog dela operacije ligiranje tela materice i kompletno odstranjivanje. Operator zavrsava operaciju sivenjem stomacnih misica koncima koji se resorbuju unutar organizma i sivenjem koze koncima koji se uklanjaju nakon 15 dana.
Zenku nekoliko sledecih dana treba hraniti kasastom hranom kako bi stolica bila meksa i sa manjim naporom se izbacila iz organizma. Komplikaciju moze da cini i zelja zivotinje za lizanjem rane sto moze dovesti do popustanja konca ili otezano zarastanja. Stavljanjem posebno kreiranih kragni na vrat ovakva se neprijatnost moze izbeci.
Back to top Go down
View user profile http://www.freewebs.com/lovackipsi
 
Sterilizacija
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Our Beautiful Dogs :: O psima uopste... :: Zdravlje pasa-
Jump to: